Nieuws

Verslag (online) workshop Sexting & Grooming

In een online wereld waar jongeren actief deel van uitmaken worden digitale gevaren steeds prominenter. In deze online workshop laat Qpido ons kennismaken met de begrippen sexting & grooming, krijgen we real-life voorbeelden hiervan en geven ze handvatten aan jeugdhulpmedewerkers over wat zij kunnen doen in het gesprek met slachtoffer en verspreider.

Qpido heeft als missie dat kinderen en jongeren veilig seksueel kunnen opgroeien. Dit doen ze door middel van het geven van voorlichting aan jongeren, verlenen ze ambulante hulp en zorgen ze voor een veilige (online of fysieke) basis waar ervaringen anoniem gedeeld kunnen worden. Met hun trainingen en workshops voor (zorg)medewerkers willen ze taboes doorbreken over sexting & grooming en de snelle ontwikkelingen op dit gebied aan het licht brengen.

Grooming is de werkwijze van volwassenen, waarbij ze (via internet) jongeren benaderen met als doel seksueel contact. Het is een proces van slachtofferselectie waarbij slachtoffers vaak uitgekozen worden omdat ze weinig vrienden hebben en/of er weinig tot geen toezicht thuis is, bijvoorbeeld. Het begint met het winnen van onschuldige informatie en loopt op tot het verkrijgen van persoonlijke informatie als adres of plekken waar ze vaak te vinden zijn. De groomer geeft vaak geen eigen informatie weg, of alleen valse informatie om vertrouwen te winnen. Uiteindelijk zal de groomer proberen de grenzen te verleggen, dit kan onschuldig beginnen. Denk aan het forceren van meer of langer contact of zelfs afspreken. Dit kan leiden tot het daadwerkelijk misbruiken. Zo’n proces kan soms maanden duren, zonder dat een ouder of andere betrokkenen hier iets van af weet.

“Elke ouder waarschuwt voor de man in het witte busje op de hoek van de straat, of vertellen je dat je niet mag praten met vreemden. Maar hoe vertaald zich dit digitaal?” aldus Nanda Hofstede van Qpido. Hiermee duidt ze op de soms onzichtbare gevaren die zich kunnen voordoen op onschuldige websites als Marktplaats of zelfs chatruimtes van spelletjes van My Little Pony.

Sexting is het met wederzijdse toestemming maken en versturen van seksueel getinte foto’s, video’s of teksten via social media en mobiele telefoons. Jonna Coornaert van Qpido benadrukt dat de tendens omtrent sexting de laatste jaren veranderd is, sexting hoeft namelijk per definitie niet negatief te zijn. Het versturen van seksueel getinte content naar een vriendje of vriendinnetje kan namelijk een relatie versterken of een nieuwe laag aan de relatie geven. Hierbij ligt de nadruk op wederzijdse toestemming, het wordt pas gevaarlijk als dit er niet is.

We praten dan over shame sexting; het zonder toestemming verspreiden van seksueel getinte foto’s, video’s of teksten. Er kunnen meerdere redenen zijn waarom iemand besluit naaktfoto’s door te sturen naar anderen, ze denken dat het grappig is of overzien de gevolgen niet. Iemand kan ook uit zijn op wraak of sensatie, of zelfs geld verdienen ermee. De gevolgen van shame sexting zijn groot, er komt veel schaamte bij kijken en het slachtoffer gaat vaak zichzelf de schuldgeven. Het is belangrijk om, als ouder of als jeugdhulpmedewerker, het gesprek aan te gaan over social media. Verbied het maken van seksueel getinte content niet direct, vraag de intenties uit en benadruk verantwoord gebruik. Benoem de risico’s en maak desnoods duidelijke afspraken.

Qpido sluit af met adviezen voor de jeugdhulpmedewerkers die ze kunnen inzetten tijdens het gesprek met slachtoffers, daders en ouders van. Het belangrijkste is het weghalen van de schaamte rondom het gesprek en het normaliseren van sexting. Op het gebied van grooming is het informeren van jongeren heel belangrijk, hoe herken je een groomer en wat kan je antwoorden als iemand die je niet kent je persoonlijke vragen stelt. Voor ouders van jonge kinderen is het belangrijk om zoveel mogelijk mee te kijken met spelletjes die een chatfunctie aanbieden, en is het belangrijker om zo jong mogelijk het gesprek aan te gaan.

Hieronder een overzicht van handige linkjes;